Wednesday, 24 October 2012

Menghayati Hari Raya Qurban (^_*)V

Assallamualaikum wbt rakan2 pendengar radio 3gfm yang Icuk muliakan, tak lama lagi kita akan menyambut Hari raya Kurban atau Hari Raya Haji..Ramai dari dari Ummat islam mampu melakukan ibadah kurban dan di sedekahkan kepada fakir dan miskin. Ramai juga Ummat Islam yang mampu dan mencukupi syarat menunaikan ibadah Haji ke Baitullahilharam.Semangat pengorbanan yg telah di buktikan oleh Nabi Ibrahim a.s di lanjutkan semula oleh ummat islam untuk membantu mereka yang susah.

Jika sifat suka berkorban ini meresap ke jiwa seluruh ummat Islam InsyaAllah akan ujud ketenangan dan kedamainan dalam masyarakat dan akan dekatlah jurang yang memisahkan diantara yang kaya dengan yang miskin, antara yang kuat dengan yang lemah, antara penguasa dengan rakyat marhaen.Seperti yang Rasullulha SAW selalu ingatkan kita " Tangan Di atas Lebih Baik Dari Tangan Yang di Bawah".

Ibadah Haji juga adalah ibadah yang di wajibkan kepada mereka yang mampu sekali seumur hidup, Allah SWT Berfirman yang maksudnya:

"Dan serulah manusia untuk mengerjakan Haji, nescaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengenderai unta yang kurus (disebabkan jauhnya berjalan) yang datang dari segenap penjuru yang jauh. Supaya mereka menyaksikan berbagai manafaat bagi mereka dan supaya mereka menyebutkan nama Allah pada hari yang ditentukan, karena rezeki yang Allah telah anugerahkan kepada mereka berupa binatang ternak. Maka makanlah sebahagian daripadanya dan berilah makan orang yang sengsara dan fakir."(Qur'an. S.al-Hajj:27-28) 

Sungguh besar manafaat yang akan diperoleh mereka yang mendapat kesempatan menunaikan ibadah haji, antaranya, InsyaAllah akan terjalin perasaan ukhuwah Islamiah sesama ummah dan menanamkan rasa persamaan, mendidik rohani dan jasmani kita supaya tabah dan sabar menghadapi cubaan. Dapat melihat sendiri tempat tempat-tempat sejarah Nabi Ibrahim dan Ismail, tempat bersejarah ketika Rasulallah s.a.w. dan sahabat2 berjuang menegakkan kebenaran dan keadilan dan mengajak manusia kejalan yang benar jalan yang diredhai Allah s.w.t. yang terkandung dalam Islam....


Sempena Hari raya Haji yang bakal tiba ini kami di 3gfm memohon agar sama2 kita mengenangkan pengorbanan Nabi Ibrahim a.s yang sanggup mengorbankan anaknya Nabi Ismail a.s demi perintah Allah swt.Di kesempatan ini juga kami memohon ribuan ampun dan maaf jika sekiranya ada kekurangan di mana-mana pada radio 3gfm selama ini insyaAllah kami akan cuba yang terbaik untuk pendengar setia semua. Akhir kalam sama2 lah kita berdoa agar dosa2 kita di ampunkan dan hidup kita sama2 di berkati oleh Allah swt InsyaAllah....tak ada yang jemput datang rumah ker?? hahaha gurau jer okies..

Wassalam

Icuk3gfm 8 Zulhijjah 1433hijrah 12.00amNo comments:

Post a Comment