Sunday, 28 October 2012

Haiwan Korban Pasrah Bila Dengar Nama Allah DisebutSangat kagum!  Di dalam suatu video dokumentari, telah ditunjukkan bagaimana haiwan-haiwan yang bakal disembelih kelihatan tunduk dan pasrah apabila disebut nama tuhan haiwan-haiwan ini, iaitu ALLAH.  

Malu rasanya.  Kerana kita yang manusia ini, yang beriman ini, jarang tunduk apabila disebut nama ALLAH.  Fikir-fikirkan...

Disunting dari artikel bertajuk:
Ummat ISLAM dan ahli Kitab menyembelih haiwan mereka dengan menyebut nama ALLAH.  Ia adalah suruhan ALLAH yang wajib dilaksanakan sebelum kita dibenarkan untuk menikmati daging-daging haiwan tersebut.  ALLAH `Azza wa Jalla berfirman:

فَكُلُوا مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ إِنْ كُنْتُمْ بِآيَاتِهِ مُؤْمِنِينَ

“Maka makanlah binatang-binatang (yang halal) yang disebut nama Allah ketika menyembelihnya, jika kamu beriman kepada ayat-ayat-Nya.”  
(Surah al-An`am, 6:18)
Dan firman ALLAH: 

وَلا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَإِنَّهُ لَفِسْقٌ

“Dan janganlah kamu memakan binatang-binatang yang tidak disebut nama Allah ketika menyembelihnya. Sesungguhnya perbuatan yang semacam itu adalah suatu kefasikan.”  
(Surah al-An`am, 6:121)

Itu jika dilihat dari perspektif kita sebagai manusia yang wajib mentaati semua perintah-perintah ALLAH.

Di dalam suatu video dokumentari mengenai penyembelihan haiwan menurut cara Islam, video tersebut cuba membawa perspektif yang jarang mampu dilihat oleh manusia.  Iaitu dari perspektif haiwan yang disembelih itu sendiri.  
Sam Kouka dari Mercy Slaughter LLC mengatakan bahawa haiwan-haiwan yang bakal disembelih kelihatan tenang dan bersedia untuk disembelih apabila menyebut nama ALLAH iaitu “Bismillah Allahu Akbar”.  Haiwan-haiwan ini menyerah diri kepada ALLAH untuk ia dikorbankan.  [Tonton di sini]Saya tertarik dengan kata-kata Sam Kouka di dalam video tersebut, “Mereka tenang dan rela dengan penuh hati untuk menyerahkan diri mereka untuk dikorbankan apabila mendengar nama ALLAH.  Mereka kadang-kadang lebih kuat beragama berbanding kebanyakan manusia.”

Selain menyebut nama ALLAH ketika penyembelihan, ISLAM juga mengajar agar digunakan pisau yang tajam dan tidak menunjukkan pisau di hadapan haiwan yang mahu disembelih.  Malah kita diminta berlaku lembut dengan haiwan sepanjang proses penyembelihan dijalankan.  Ini bertujuan menjaga kebajikan zahir dan batin si haiwan yang bakal disembelih.

Jika dibandingkan dengan cara orang kafir menyembelih, bukan sahaja mereka tidak berlembut dan tidak mengambil kira perasaan haiwan, malah haiwan-haiwan ini telah dizalimi dengan teruk sekali sebelum disembelih.  Betapa jauh lebih baiknya cara penyembelihan yang disuruh ALLAH berbanding cara penyembelihan yang dilakukan oleh orang-orang kafir.

Ini hanya secebis hikmah yang bisa dilihat manusia dan diambil pengajaran daripadanya.  Betapa semua arahan ALLAH itu memberi kesejahteraan buat manusia dan keseluruhan mahluq.  Justeru, berimanlah dengan ALLAH.  Patuhilah semua suruhanNYA dan jauhilah semua larangannya.  Ambillah ISLAM, nescaya kita akan selamat dan sejahtera.

“Aslim taslam” – Masuklah ISLAM, nescaya engkau akan selamat sejahtera.

No comments:

Post a Comment